Miért jó rönkházban élni?

  • PDF


A fa - építőanyagot
az ember azóta használja, mióta hajlékot készít magának.

 

Az évezredekkel korábbi épületekből csak a kőfalak és oszlopok maradtak ránk, de tudjuk például, hogy a görög templomok és más épületek tetőszerkezetéhez fagerendát használtak.

Velence vízre épült házai ma is közel ezeréves vörösfenyő cölöpökön nyugszanak, és Nyugat-Európa máig álló favázas (Fachwerk) házai is ötszáz éve dacolnak az idővel. Egyes országokban már évszázadok óta a legelterjedtebb építkezési mód a gerendából és rönkből készített ház.

Köztudott, hogy a rönkházak olyan kedvező hatással vannak az emberekre, amely hatás más típusú épületben nem tapasztalható meg. Szintén közismert, hogy az emberek közérzetére,  hangulatára rossz hatással vannak olyan anyagok, mint például a beton, a gipszkarton és egyéb különböző kémiai és építőanyagok. Ezek fogságából kitörve egy igazi rönkház biztosíthat számunkra kellemes nyugalmat, pihenést - és nem kell külön hangsúlyoznunk, hogy ez a mai stresszes, rohanó világban mennyire lényeges szempont.

Miért érdemes rönk- és gerendaházban élni?

  • Az ember közérzete egészen más, mint bármely más épületben.
  • A ház belső atmoszférája meleg színvilágával és kisugárzásával nyugalmat áraszt, stresszoldó, illatanyaga rendkívül vonzó.
  • Rendkívül ritkák az allergiás és asztmás megbetegedések, a fának nincs semmilyen káros emissziója.
  • Rendkívül jó hőszigetelők, ezért: télen jelentős fűtési energiát spórolhat meg, nyáron nincs szükség egészségtelen klimatizálásra.
  • Nincs párazárás, a fa tud lélegezni.
  • Kiválóan alkalmas a modern, energiatakarékos és teljesen környezetbarát fűtési rendszerek alkalmazására (geotermikus, napkollektoros stb.).
  • A faanyag tartós, az országban számos több száz éves fából készült épület áll jelenleg is.
  • A házak falait csupán a Nap UV sugárzása és a csapadék ellen kell megfelelő felületkezelő anyaggal ellátni, ami a legszélsőségesebb esetben is öt évig biztosítja védelmét.

forrás: www.okroti.ro, www.ronkhazak-csik.ro

Kapcsolódó ingatlan ajánlatunk:

Rönkház a Mátra lábánál / a főoldalon, a képes hirdetések közt megtalálja a szükséges információkat angol és magyar nyelven is. További kérdések esetén hívja az oldal alján található telefonszámot.

Mottónk

Mindenkinek ajánljuk, hogy legalább egyszer tegyen egy kirándulást a varázslatos mátrai hegyvidéken, és ha teheti, válassza lakóhelyéül is...

Elérhetőségek

Ábrahám Gyula

+003670/ 380 5478
Email : abris.muzsla@gmail.com
www.nezzbe.hu