Irány Pásztó: Hasznosi (Cserteri) Várrom

  • PDF

A várat a Rátót nembeli Domonkos építette 1300 körül a Kövicses-patak medrében összegyűjtött andezittömbökből.

És - mint általában - a Várhegyet borító andezitből építették a pásztói hadi út védelmére a XIV. században. E védelmi rendszerhez tartozott Ágasvár és Óvár is.

 

Romjaiban ma már csak a hasznosi vár ismerhető fel. Egy ötszögű torony képezte a vár magját, melyet egy vastag falú négyzetes torony védett. A Várhegy a nagy mátrai vulkanizmus során alakult ki. Egy része rétegvulkános andezit, a másik része andezitagglomerátum és tufa. Ez utóbbiba mélyítették azt a borospincét, melyben a Pásztó környékén termett borokat érlelik.

A vár alatti pincesor magánkézben van, rövidesen a nagyközönség is látogathatja.

 

A Várhegyről szép kilátás nyílik a Kövecses-patakon létesített víztározóra, délen a Muzsla (805 m) és a Nyikom-tető (763 m) magas csúcsaira és keleten az Ágasvár (787 m) magas csonka kúpjára. Északról a Karancs hármas tömbje rajzolódik ki a távolban. Nyugaton a Mátrát és a Cserhátot elválasztó nagy törésvonal mentén kialakult Zagyva-völgye vezeti a tekintetet a Cserhát bérceire, a Tepke és Purga (575 m) kiemelkedő csúcsaira.

A Várhegy keleti felén világos színű diatómaföld borítja a felszínt. E szarmatakori rétegekben a kutatók több teknőspáncélt, ősszarvasfogat, cickányfélék, pelefélék csontdarabjait és egy őshörcsögfaj zápfogát gyűjtötték be.
Ezek között egy eddig ismeretlen új hörcsögfaj is előkerült, melyet a lelőhely alapján Democricetodon hasznosensis néven írtak le.

A hasznosi Várhegy oldalán jellegzetes növénytársulás alakult ki.

Egy része a sziklagyepek, más része a sztyepprétek jellegzetes fafajaiból áll. A pázsitfüvek közül megtaláljuk a barázdált csenkeszt, a réti perjét és a kékperjét. Említést érdemlő lágy szárú növényfajok még: apró lucerna, bojtorjánfű, borsos varjúháj, csattogó eper, egyenes pimpó, édes csüdfű, keresztes galaj, korai kakukkfű, magyar cickafark, mezei gólyaorr, Orlay-turbolya, orvosi székfű, sárga kövirózsa. A fa- és cserjefajok közül az akác, barkóca berkenye, cser, fagyal, hamvas szeder, iszalag, kökény, mezei juhar, mezei szil, varjútövis benge, vörösgyűrű som kíván említést.

A terület állatvilága is jelentős. Sok rovar- és lepkefaj találja meg életfeltételeit itt, ahol gyakran találkozunk a kövek között cikázó fürge gyíkkal. A kirándulások gyakori úti célja a Mátra és az olyan kisebb domboldalakra, mint a cserteri vároldal, ügyet sem vetünk. Pedig érdemes itt megállni.

Tipp: tekintse meg ingatlan ajánlatainkat:

- Rönkház a Mátra lábánál / információk a főoldali képes hirdetésekben angol és magyar nyelven (további kérdések esetén hívja az oldal alján található telefonszámot.

- Idősek otthona - beruházás a Mátrában

- 3,6 hektáros építési telek a Mátrában

- Szurdokpüspöki területek

 

forrás: www.paszto.hu

képek: hotdog.hu

Mottónk

Mindenkinek ajánljuk, hogy legalább egyszer tegyen egy kirándulást a varázslatos mátrai hegyvidéken, és ha teheti, válassza lakóhelyéül is...

Elérhetőségek

Ábrahám Gyula

+003670/ 380 5478
Email : abris.muzsla@gmail.com
www.nezzbe.hu