Demjéni gyógyfürdő - videóval!

  • PDF

A tulajdonosok római kori fürdőt képzeltek és alkottak ide, mely igen emberközelinek tűnik. A pompás  hegyes-dombos vidéket valószínűleg az Isten is jókedvében teremtette. A gyönyörű mozaikkal kirakott, egészségturizmust szolgáló demjéni nyitott gyógyfürdő négy medencével, összesen negyvenkét élményelemmel - nyakra folyókkal, hátmasszírozókkal, levegőbuzgárokkal.

.           
690 m mélyről feltörő, 68 °C víz, az ország legújabb feltárt gyógyvize (2008. 06.). A vizsgált összetevők alapján nátrium-kalcium-hidrogén-karbonátos, kemény fluoridos, kénes termálvízről van szó, amelynek jelentős a vas- és a kovasav-tartalma.
A kén olyan vérellátás nélküli szövetekbe is beépül, amilyen például a porc. Kopásos végtag ízületi megbetegedések esetén az ízületi porc kénes fürdőkúra hatására jelentősen javulhat. A szervezetbe jutott kén az ereket tágítja, a szív vérellátását is segíti.
.                          

A fürdőkúra alkalmazható a reumatikus bántalmak  csökkentésére, ízületek kopásos degeneratív elváltozása, csontritkulás, köszvény, esetén, csontsérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére. Javítja a vérkeringést és a mozgásképességet, de a bőr faggyúmirigy megbetegedésére, valamint gyulladásos bőrbetegségekre is hasznos. A kalcium és magnézium jelentős biológiai hatásával is lehet számolni. Az előbbi gyulladáscsökkentő hatású, míg a magnézium fokozza a szervezet stressztűrő képességét.

LÁTNIVALÓK DEMJÉN KÖZELÉBEN

Erdőtelki Arborétum: Buttler-kastély parkja.
Felsőtárkányi tó: a Bükk hegység lábánál fekszik, hatalmas erdőséggel körülvéve. Vöröskő-völgyi erdei tanösvény: a Stimecz-háztól induló, másfél kilométeres gyalogtúra során betekintést nyerhetünk a déli Bükk erdeinek élővilágába.
Noé Szőlője - Istenmezeje: a néphagyomány szerint Jézus és Péter apostol az istenmezei szőlősdomb alatt gyalogoltak, megszomjaztak, és a gyümölcsszedő asszonyoktól szőlőt kértek. Az asszonyok megtagadták kérésüket, ezért Jézus kővé változtatta a gyümölcsöt.
Ilona-völgyi vízesés - Parád: hazánk legmagasabb vízesése, kb. 10 méter. A vízesés akkor mutatja igazi szépségét, ha a Sándor-rét irányából közelítjük meg.
Jámbor Arborétum - Recsk: védett arborétum, észak-amerikai, balkáni, kaukázusi, ázsiai és japán fákkal betelepítve. Istállókői
Ősemberbarlang - Szilvásvárad: a barlang egész évben szabadon látogatható, belépő nincs.
Szalajkavölgy: gazdag növény- és állatvilágáról, valamint természeti értékeiről híres. Bükki Nemzeti Park: ritka növényfajokat és a gazdag állatvilágot is megleshetjük.
Kiállítóhelyek: Szent István cseppkőbarlang, Anna-mésztufabarlang (Lillafüred).
Kilátótorony - Kékestető: 1 014 méter magasan fekszik, Magyarország legmagasabb pontja. A kilátótorony egész évben látogatható.


Mottónk

Mindenkinek ajánljuk, hogy legalább egyszer tegyen egy kirándulást a varázslatos mátrai hegyvidéken, és ha teheti, válassza lakóhelyéül is...

Elérhetőségek

Ábrahám Gyula

+003670/ 380 5478
Email : abris.muzsla@gmail.com
www.nezzbe.hu