Ismét csobog az ország legszebb vízesése a Szalajka-völgyben - videóval!

  • PDF

Közel egy évnyi szünet után ismét megcsodálható a szilvásváradi Fátyolvízesés. A télen leesett csapadék hatására olyan szintre töltődött a patakmeder, hogy a vízesés minden lépcsőfokán átfolyik a Szalajka forrás vize, bár még nem a régen megszokott mennyiségben.
Sáfrány László szilvásváradi pisztrángtenyésztő közölte a jó hírt, ami számára sem közömbös, hiszen a nemes halak is az oxigéndús, bőséges forrásvizet kedvelik.


Nagy öröm: újra csobog a vízesés a Szalajka-völgyben.

A Szalajka forrás a több évi csapadékszegénység miatt 2012. március közepére annyira elapadt, hogy vízhozama kevés volt a Fátyolvízesés „működtetésére”. A felső három lépcsőfok után földalatti víznyerőkön keresztül folyt le a kevéske víz a Sziklaforráshoz, ahol újra a felszínre bukott. Ez a merőben új helyzet is sok turistát vonzott, de a legtöbben inkább a vízesést szerették volna látni a száraz meder helyett.

A lehetőség múlt héttől újra adott, hiszen a patakmederben most már a felső szakaszon is folyik a víz. A Szalajka-völgy kisvasútja ilyenkor téli álmát alussza, január 2-től március 15-ig csak külön megrendelésre indítják el a szerelvényt. Kovács László, az Egererdő Zrt. vasútüzem vezetője elmondta, hogy a mozdonyt átalakították elektro-diesel működésűre, így azt a két végállomás között akkumulátorral hajtják meg, és így jelentősen csökken a káros anyag kibocsátás.


Forrás:Hvg.hu    pozitivnap.hu

Mottónk

Mindenkinek ajánljuk, hogy legalább egyszer tegyen egy kirándulást a varázslatos mátrai hegyvidéken, és ha teheti, válassza lakóhelyéül is...

Elérhetőségek

Ábrahám Gyula

+003670/ 380 5478
Email : abris.muzsla@gmail.com
www.nezzbe.hu